Provost Street

Client | Confidential
Location | Old Street
Sector | Commercial Office
Area | 15,000 sqft
Status | On Site – Complete Summer 2019

Provost Street is the complete refurbishment and two-storey contemporary extension of a Victorian Warehouse building in close proximity to Old Street roundabout. The 15,000sqft of commercial office space is spread across ground, lower ground and five upper floors.
We have worked closely with the client team to create a design that celebrates the story in the original Victorian building, accented and enhanced by contemporary additions.

The extension achieves this with contemporary anodised metalwork and heritage style openable windows offsetting the weight of the brick host building. At ground floor, the existing brick bays have been opened up to create an active street presence, a new entrance and draw natural light into the impressive duplex ground and lower ground space. New timber sash windows, a replacement of the original loading bay doors and repointed brickwork complete the exterior approach to the building.

Internally, the interplay between the original character of the building and contemporary features continues. The original Victorian timber ceiling details have been retained throughout and highlighted with simple lighting and servicing details. The new floors mirror this approach in engineered timber and pared back column details to make the most of the expansive glazing to the upper levels. Rough sawn timber flooring and a mix of exposed and painted brickwork complete the aesthetic of the well-appointed floorplates.

In the common parts, the concrete and brick staircase has been accented with warm timber details and contemporary lighting. The WC design pays playful homage to the Victorian heritage by using wall hung cast metal cisterns and feature tiling across the building. A new metal staircase that connects the new upper floors contrasts delicately against the existing building and is further accented by rich details of brass against the pared back colour scheme of the doors and ironmongery.

The project started on site in November 2018 and is due for completion in June 2019.