Featherstone Street

Client | Confidential
Location | Old Street, London
Size | 65,000 sqft
Sector | Commercial Office
Status | Planning Submitted

Our proposal for 44 Featherstone Street sees the complete reinvention of a dated and tired commercial building close to Old Street roundabout to provide 65,000 sqft of Grade A office space and modernised facilities.

Aesthetically, the 1980s overclad metal façade of the original 1960s frame is removed and replaced by a contemporary palette that pays homage to the historic use of the site as a metal foundry. Charcoal grey render, slim profile metal windows and pressed metal panels adorn the upper floors, diagrammatically picking up on surrounding streetscape rhythms and patterns. At its base, a herringbone glazed brick piers with crittall style glazing activates the street and leads into the remodeled ground floor.

The existing reception space is completely reworked, providing level access from the street and a rich palette of raw textured concrete and metal offset by finer touches of rose gold and soft timber. This palette continues into the common parts where details further pick up on the herringbone pattern and metalwork of the façade.

The ground and lower ground demises have been combined in a duplex with a dedicated entrance to the south east corner of the building. A generous lightwell to the street frontage and an internal connecting staircase to the rear of the unit flood the generously proportioned space with natural light.

The existing roof plant and top floor of the building have been remodeled to provide two floors of premium office space, with south facing terraces and sliding glass façade panels on each floor to take advantage of the enviable views across the City.

Internally, the industrial history of the building is reactivated with the sandblasting of the existing concrete columns and ceilings. The exposed concrete soffits are white washed to further enhance the feeling of light throughout the office space. Factory finished white services are carefully laid out to ensure a clean floorplate, with centralised runs of a suspended mesh picking up on the industrial aesthetic of the overall design.

The project will start on site in June 2019 and is due for completion in Q3 2020.